Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΑΣΟΚ
Στον αφρό το σύνθημα της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης»

Ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα

Eurokinissi

Ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα
Το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών σηματοδότησε για το ΠΑΣΟΚ την έναρξη μιας προπαγανδιστικής επιχείρησης που με όπλο το εκλογικό αποτέλεσμα και στόχο την όξυνση των ψεύτικων αντιπαραθέσεων με τον έτερο πόλο του δικομματισμού, επιδιώκει να «κεφαλοποιήσει» την υπαρκτή λαϊκή δυσαρέσκεια για την ανακατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας και τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, ο Γ. Παπανδρέου το βράδυ των ευρωεκλογών έσπευσε να μεταφράσει το εκλογικό αποτέλεσμα σαν «καθαρή νίκη» του ΠΑΣΟΚ και «καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής», θέτοντας στην πρώτη γραμμή της αποπροσανατολιστικής δικομματικής κοκορομαχίας το ψευδεπίγραφο δίλημμα της «προόδου» απέναντι στη «συντήρηση».

Ηδη ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε το σύνθημα της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την αίσθηση της δημιουργίας δυο «πόλων» μέσα στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίοι φυσικά πίσω από τις φραστικές του αναφορές δεν εμπεριέχουν διαφορετικές κατευθύνσεις στο επίπεδο της οικονομίας, αφού το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που προτάσσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο και στηρίζουν την προώθηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που υπαγορεύονται από την ΕΕ. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξάλλου παρά τα μεγάλα λόγια περί «άλλης πορείας» ξεκαθάρισε πως έχει «επίγνωση των δυσκολιών»...

Ταυτόχρονα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους προσπαθούσαν χτες να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους κάνοντας λόγο για «πειστική νίκη» που έφτασε τη διαφορά από τη ΝΔ στο 4,4%, η οποία, όπως υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, σηματοδοτεί «ανατροπή των πολιτικών δεδομένων στη χώρα». Βέβαια, την ίδια στιγμή υπήρχε έντονος σκεπτικισμός, αφού το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 850 χιλιάδες λιγότερους ψήφους από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτες μιλούσαν για «αποχή εφησυχασμού» από τους ψηφοφόρους τους, αφού, όπως υποστήριξαν, «θεωρούσαν δεδομένη τη νίκη του ΠΑΣΟΚ»...

Παρόλα αυτά, το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες των εθνικών εκλογών ήδη τέθηκε από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα προσπάθησε να το εμφανίσει σαν «λαϊκή απαίτηση». Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου και πλέον ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται κοντά σε προοδευτική διακυβέρνηση και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ», αλλά είναι κοινό μυστικό στην Ιπποκράτους, ότι η αυτοδυναμία απέχει πολύ... Εξάλλου χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε και το θέμα των «συνεργασιών» αναφέροντας «θέλουμε μία συζήτηση γύρω από συγκεκριμένες προγραμματικές κατευθύνσεις, για να δούμε πού υπάρχει προγραμματική σύγκλιση και να δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η συζήτηση». Από την πλευρά της η Β. Παπανδρέου δήλωσε πως πρέπει «να εξετάσουμε και πιθανώς να βελτιώσουμε ή να τροποποιήσουμε και τον τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο».

Μετά το τελικό ποσοστό (36,64) που έλαβε το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε 8 ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα τους: Γ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Ράπτη, Στ. Λαμπρινίδη, Χρ. Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, Γ. Σταυρακάκη, Μ. Κοππά, Αν. Ποδηματά, Κρ. Αρσένη.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει ο κύκλος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη Σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ